morkusovic česneky

morkusovic česneky

neděle 20. listopadu 2011

Jak se u nás staví betlém

Krásné pondělní ráno,
i Vám musím poděkovat za hromadu mailů, komentářů a sms, které mi posíláte, ani nevíte jak mě to dobíjí, pač už síly pomalu docházejí a začínám být dost unavená....

Advent se chtě nechtě hoodně rychle blíží, tak přípravy na vánoce vrcholí. U nás je asi největší každoroční stavba mého betlému, který se každoročně dozroste o nějakou postavu či zvěř...
Je pravda čím je postav i zvířat více, je betlém rok od roku nádhernější, hrozně ráda stojím u nás na chodbě a jen tak na něj koukám, je to krásně uklidňující.

Tímto i Vás co nejsrdečněji zvu na jeho osobní prohlídku, je vždy po celý advent přústupný pro veřejnost. Budete- li mít chuť, náladu, cestu kolem, Vy všichni jste k nám zváni.
A jak se takový betlém staví? .....



















Krásný týden Vaše Zuzka morkusovic

sobota 19. listopadu 2011

Jak na základní šňůru na prstech

Moc Vás zdravím a děkuji za tolik nádherných komentářů,
hodně se mě ptáte jak na to a většina si myslíte, že je to hrozně složité "uplést" šňůru na prstech.
Je to opravdu hrozně jednoduché a opravdu na to vůbec nemusíte koukat.
Pokusila jsem se to nafotit a pokusím se to popsat.
Dodávám jsem pravák.
Levou ruku si otočíte dlaní nahoru, palec je teď vlevo, vezmete konec vlny, necháte cca 10cm, a podržíte jej palcem.
Konec držíte palcem, aby neutekl a začnete střídavě proplétat mezi prsty, z tohoto pohledu, ukazováček - vlna ve předu, prostředníček- vlna za, prsteníček- vlna před, malíček- vlna jej obtočí a jedete zpět za prsteníček, před prostředníček, za ukazováček- máte cik cak omotané 4 prsty.


 Konec stále držíte palcem, a vlnu si položíte přes dlaň- směrem k malíčku.
Palcem stále držíte konec a začnete od ukazováčku přehazovat přes prsty. Druhou rukou palcem a ukazováčkem chytnete pod nachystanou vlnou "očko" na ukazováčku a převlečete přes ukazováček, vznikne nové oko, pak zase pod nachystanou vlnou vezmete původní očko na prostředníčku a zase převlečete přes prst atak dále.


Vidíte na fotkách jak se to jednoduše provléká? Na hřbetu ruky Vám vzniká toto
Ještě nic z této stany neděláte, pořát přehodíte vlnu buď na levo nebo na prvo střídáte prstíky a provlékáte a přehazujete, jde to hrozně rychle.
Až tak 5x postupně vystřídáte každý prst, chytíte ten úplný konec, nebo tedy ten začátek co jste držely palcem a utáhnete směrem od ruky a vytáhnete první kus hotové šňůrky a převlékáte pořát dokolečka dokud nemáte několik moc metrů.....


Když si budete chtít odpočnout či někam jít, převlečte oka jak patří třeba na vařečku a pak si je ve správném pořadí dejte zpět.
Snad jsem to nějak prošku vysvětlila, ale když si vezmete i pár metrů provázku a hnedle při čtení vyzkoušíte, uvidíte, že to nic není.
Krásné tvoření Vám všem přeje Zuzka morkusovic



pátek 18. listopadu 2011

Včerejší večerní relaxace

Krásné odpoledne Vám všem,
naprosto mě onehdá nadchla šála pletená na rukách. Shodou okolností jsem musela do města po úřadech, tak jsem vběhla do švadlenky a koupila si barevně vhodnou vlnu. Včera mi to nedalo a hned se na šálu vrhla, tedy nejdříve na základní na prstech pletenou "šňůru", pamatuji si, že jsme jako školou povinní, takto na prstech pletli, ze všeho co se vhodného našlo.
Ani by jste nevěřili jaká je to skvělá relaxace, při které absolutně nemyslíte ani na to nekoukáte, máte nožky nahoře a koukáte na TV, tedy pokud tam něco je, což tedy moc není.....
Sedíte a mezi prsty provlékáte vlnu a převlékáte přes prsty, jde to hrozně rychle.






Šňůru jsem měla cca za 4 hoďky hotovou, spotřebovala jsem 4 klubka a celkem z nich bylo 27m, udělala jsem základní první oko, to jsem hooodně utáhla, na rukách nahodila 4 oka, protože mám základní přadeno silnější, přehazovala na rukách dokud nedošlo. Šála byla za 5min. upletená.
Krásný podvečer Vaše Zuzka morkusovic


středa 16. listopadu 2011

Vánoční rolety

Moc Vás všechny zdravím,
omlouvám se, že moc nereaguji ani neodpovídám, ale asi bych se potřebovala namnožit, abych zvládla všechno, co bych chtěla, ale to asi většina z Vás zná.

Dnes mám pro Vás návod jak vyrobit střih i jak roletu ušít. Jsem naprosto průměrná švadlenka, se základními znalostmi, ale mám krásný dar, když něco vidím, hned vím jak na to.
Jdeme na to:
Potřebujete 2 druhy látek a střih. jak na střih?
Změříte si okno i s přesahy, kam chcete, aby byla. Uděláte si náčrt.

Rozpočítáte obloučky, jak chcete, aby byly široké, nejhezčí jsou cca 20cm široké, já mám jeden oblouček 23cm, protože jsem se přizpůsobila celkové šířce, tak aby byly všechny obloučky stejné.

Vezmete si střihový papír a naměříte 1/2 z celé šířky (příkl. já mám celkovou šířku 140cm a udělám 1/2 z ní = 70cm) dále potřebujeme celkovou výšku narýsujete. Máte obdélník. Do obdélníku rozměříte šířky obloučků a narýsujete. Máte obdélník na šířku a svisle narýsované čáry (jakoby žebřík)
Dále jak udělat obloučky?? To je velice jednoduché, najdete misku, talíř, cokoliv kulatého a aby to mělo minimálně průměr Vašeho obloučku, ale raději více (příkl. já mám rozpočítané obloučky po 23cm, našla jsem misku o prům. 25cm, přiložíte, obkreslíte a vystříhnete.


Jste obr šikulky, nejsložitější máte za sebou. Tak a jdeme na část druhou.

Vyberete 2 druhy látek, hodících se k sobě. Kdo se ptá " a co ta srdíčka" ty jsou vytisknutá na obyč. inkoustové tiskárně na transférový papír, žehlením, díky němu přenesete obrázek na tkaninu, bez malování či vyšívání, toto mi přijde nejjednouduší a hlavně časově je to raz dva.

Látku přeložíme na půl, tak po rozložení dostaneme celkovou šířku, přišpendlíme střih a vystříhneme. Já opět udělala obloučkové části oboustranné, pač mi to z šicího hlediska přijde jednodužší, než to složitě zakládat a nikdy by se mi nepovedly všechny obloučky stejné.
Na jedno okno tak potřebujeme 4x obloučkovou část v celkové šířce.

Dále pořebujeme na jedno okno 4x zavázku, dlouhou tak jak bude Vaše celková délka rozmotané rolety.
Dále ten kdo tunýlkem prostrčí tyčku, už nic zatím nestříhá. Kdo bude chtít, aby roleta byla na páskách jako mám já, změří si, jak by je chtěl mít dlouhé a vynásobí počtem obloučků (příkl. chci, aby roleta byla 10cm pod tyčkou, tak jeden pásek bude 20cm+ dlouhý něco navíc a obloučků mám 6 ks= 22cm x 6ks= cca 140cm by byl dlouhý pás a šířka 10cm x 2. Celkem 20cm x 140cm je spotřeba v mém případě na jednu roletu)
Další co si nachystáme z druhé látky (ta co se bude rolovat) rozměr celková šířka stejná nebo o kousek menší jako máte obloučkovou část + délku, kterou pořebujete dle okna. Tak že máte nachystané: 4x obloučkovou část, 4x na zavázky, pruh na pásky a smotávací část.


Jdeme na šití
2 obloučkové části dáme lícem k sobě, sešpendlíme a mimo horní rovné čáci celé prošijeme, když se budete držet střihu a vystříhnete přesně, patka šisího stroje bude kopírovat vystřiženou hranu, budete to mít krásně rovné a pravidelné.



Máme prošito v každém obloučku opatrně nastříhneme, tím se nám to při otočení lépe vytvaruje.
Otočíme, rozžehlíme a takto si nachystáme všechy 4 obloučkové části.


Ušijeme pásky, pruh v užší části přehneme na půl, prošijeme, otočíme, rozžehlíme a nastříháme na potřebný počet, dle obloučků. Ušijeme zavázky, zase proužek v užší části přehneme na půl a prošijeme a tentokrát i dole (uzavřeme z jedné části) Teď přijde další horší část a to je otočení zavázky, pomozte si jehlicí, ale opatrně, já použila čínské hůlky. Po otočení krásně rozžehlíme.

Vezmeme druhou látku (tu co se bude rolovat) krásně začistíme, nejlépe 2x zahnout a prošít.
V této části máme vše nachystané.

Teď si vše poskládáte, aby jste viděli zda Vám vše perfektně sedí.
Pokud vše sedí, začneme skládat, přitom VELKÝ POZOR!!!
Vrstvy přijdou v tomto pořadí!!!!:
První obloučková část, pásky, druhá obloučková část, první 2 zavázky, rolovací část a druhé 2 zavázky.
Musíte dodržet toto pořadí!!! Vše prošpendíte, aby se nic nehlo a vše v horní části naráz prošijete a zaentlujete. Vyndáte milion špendlíků a přehodíte jedny obloučky tak, aby jste měli prošití schované ve vnitř, rozžehlíte a opět prošijete v horní části, aby krásně držela tvar.

Jste šikulky největší, máte HOTOVO.


Kdo chce může jako já nažehlit obrázky, vyšít či namalovat, to už je z cela na Vás.
Jak začne advent pověsím do obývákových oken a nafotím. Ještě došiji polštářky na sedačky.

Snad jsem to popsala srozumitelně, kdyby ne klidně se ptejte.
přeji krááásný večer i případné tvoření Vaše Zuzka morkusovic