morkusovic česneky

morkusovic česneky

sobota 24. srpna 2013

babičin jablečný koláč

   Moc Vás zdravím,
jsem moc ráda, že jsem Vás potěšila cuketovým krémem. Já bych jej jedla pořát....
 
   Dnes mám pro Vás něco sladkého. Jelikož je období letních jablek, tento recept si o něj říká.
Vždy když jsme přijeli k babičce a dědovi do Prahy, babička otevřela velikou kredenc plnou pokladů a mezi nimi už nachystaný voňavý koláč. Babička ani děda už mezi námi nejsou, koláč tak dělám já a i tak je stejně dobrý, jak si ho pamatuji...

RECEPT:
jablečná náplň
-------------------
nejdříve okrájíme jablka, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce s trochou vody, přidáme skořici a vanilkový cukr, povaříme dokud z jablek není skoro kaše, tu a tam kousky nerozvařených jablek nejsou na škodu. Necháme vystydnout, nebo do druhého dne odležet.

těsto
-------
20dkg hrubé mouky
20dkg hladké mouky
10dkg cukru                } drobenka
20dkg hery
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
 do drobenky přidáme 1 vejce a zpracujeme hladké těsto jako na cukroví


těsto rozpůlíme, vál posypeme hl. moukou a z 1 poloviny vyválíme plát o velikosti plechu na pečení




Vyválené těsto pomocí válečku, přeneseme na plech s pečícím papírem, poklademe směsí s jablek, vyválíme druhou půlku těsta a pomocí válečku zaklopíme směs.




troubu předehřejeme na 180°C a pečeme cca 15-20min. dle trouby, hlídáme, musí to mít krásně nazlátlou barvu.

Necháme pod utěrkou pár hodin zvlhnout. Ale vynikající i po vystydnutí... je to na Vás






DOBROU CHUŤ.... Vaše

úterý 20. srpna 2013

cuketové pyré s bazalkou

   Všechny Vás opět moc zdravím,
moc děkuji za všechny krásné komentáře, moc si jich vážím, jste zlatíčka ...děkujiii

   Já jsem milovník cuket, patizonů aj. podobné zeleniny, kterou si pěstuji. Děti ji moc nemusí, ty tak zeleninu v syrové podobě po kbelících, s tepelně upravenou u nich moc neboduji, ale já nebyla jiná...
   Já zase kromě mini rajčátek, čerstvě utržených a teplých od sluníčka, nemusím žádnou syrovou zeleninu....
Dnes jsem uvařila pyré, krém... každý nazývá jinak. Ta vůně a ta úúúžasná chuť doporučuji, recept mám od mamky, která jej dělá už leta.

Recept je hrozně jednoduchý, cuketa nebo já dnes použila 2 žluté patizony, spařená a šlupky zbavená rajčata, domácí vývar, nebo co používáte běžně, nasekané bazalkové listy. Podusíme do měkka.

 
 Poté rozmixujeme, případně dosolíme, na zjemnění přidáme smetanu (mléko) dozdobíme lísky bazalky.
Dobrou chuť....






pátek 9. srpna 2013

srpnová zahrada

   Krásný páteční podvečer, musela jsem se podívat, jestli opravdu páteční, nějak mi ty dny přijdou stejné...
dnes se venku krásně ochladilo, větrám o sto šest celý dům, pač i ten náš kamenný se za těch několik opravdu horkých dnů, pěkně ohřál. Je to skok včera skoro 40°C a dnes 19°C, honí se celý den mračna a hurá občas i sprchne, zahrada to už fakt potřebovala.
   Na zahradě kvetou slunečnice od ptáčků, které jsme celou zimu krmili, úžasná odměna za péči, nu jen co dozrají, zase si je vyzobají... Začíná rozkvétat ořechoplodec či (ořechokřídlec) má nádhernou blankytně modrou barvu, moc se mi líbí. Kvetou hortenzie, růže, rozkvétají ibišky a mečíky....atd.
   Na konci zahrady, než je strmý kopec dolů, se tyčí nádherný a obrovský ořech, hledám nějaké inspirace, jak to kolem něj zútulnit, je tam krásný chládek a výhled na celou zahradu, určitě tam bude něco na sezení. Kdyby jste měli nějaký nápad či inspiraci, sem s ní, budu moc ráda.
   Nu a teď, račte vstoupit...