Krásné sluníčkové dopoledne Vám všem,
letos se mi urodilo opravdu hodně bazalky, tak proč nevyzkoušet něco úpně nového. Pesto kupuji, ale u nás se strašně špatně shání, tak co ho nevyzkoušet doma.
Co budeme na vynikající PESTO potřebovat:
1plný hrnek bazalkových listů
1 1/2 šálku olivového oleje
1 šálek strouhaného parmezánu
1/2 šálku píniových oříšků (jdou též použít vlašské ořechy)
2 stroužky česneku
sůl a dle potřeby 1-2 polév. lžíce vody
Bazalku, česnek, sůl, oříšky- mixujeme, přidáme naráz olej- mixujeme, přidáme parmezán, zamícháme a přidáme vodu.
Pesto je ihned jedlé, můžete namáčet pečivo, natírat na cukeťáky, nebo namáčet Foccaciu bez náplně aj.
Pesto můžete přidat i do různých jídel, např.
Na olivovém oleji oprásknete česnek, přidáte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, přidáte 2 velké lžíce Pesta, sůl dle chuti, bazalku, tymián, oregáno a je hotovo. Podáváte se špagetami, můžete strouhnout i parmezán, či obyč. sýr. Doporučuji, vynikající...
Další opravdová mňamka nalezená na jednom švédském blogu, je zapečená treska, či jiná ryba.
Tresku či jinou oblíbenou rybu nakrájíme na menší kusy osolíme a opepříme.
Do mísy si připravíme: buď rajčata v plechovce koupená, nebo si spaříme, oloupeme, nakrájíme a lehce povaříme svá rajčata. Vychladlá rajčata, velkou kysanou smetanu, 2 velké lžíce pesta, zamícháme a přidáme nachystanou rybu. Celé dáme do zapékací mísy, povrch zasypeme strouhankou a na hrubo strouhaným sýrem. Pečeme 1/2 hod. cca na 200°C
Podáváme s brambory i když švédi k tomu rýži.
Dobrou chuť a krááásný den Vám všem Vaše Zmorkusovic
to vypadá lákavě, díky.
OdpovědětVymazatZuzi,
OdpovědětVymazat... to vypadá báječně ... děkuji za inspiraci ... určitě někdy vyzkouším ... pěkný den Denisa
Ahoj Zuzko, to vypadá výborně. Díky za recepty.
OdpovědětVymazatZdravím
Jana
Zuzko, pesto mame taky radi, ale priznam se bez muceni, kupuji ho. Ten recept s rybou urcite vyzkousim. Mej krasny tyden, Katerina
OdpovědětVymazatJooojo, pesticko, mnam. Taky si ho radeji delam - uplne stejny (a spravny) recept :). Krasne prkenkove aranzma. Pekny den.Petra
OdpovědětVymazatZuzí díky za recept!!! Vyzkouším!
OdpovědětVymazatZuzanko, pesto u nás milujeme, kupujeme, ale i vyrábíme, asi podle úplně stejného receptu, jako ty! A je naprosto báječné! Bazalku mám letos jako z Itálie, tak ho ještě udělám!
OdpovědětVymazatMoc zdravím a blahopřeji výherkyním! Helena
Zrovna včera jsem pesto dělala a chystám se vložit fotky:-)...recept mám podobný...
OdpovědětVymazatKrásně nafoceno...
Přeji hezký večer...
Nádhera, vypadá to skvěle, já pesto naprosto zbožňuji! Povedené fotečky a moc milý příspěvěk...a blog už dávám mezi TOP na svém webu ;-)
OdpovědětVymazatKrásne naservírované! L
OdpovědětVymazat