jsem moc ráda, že jsem Vás potěšila cuketovým krémem. Já bych jej jedla pořát....
Dnes mám pro Vás něco sladkého. Jelikož je období letních jablek, tento recept si o něj říká.
Vždy když jsme přijeli k babičce a dědovi do Prahy, babička otevřela velikou kredenc plnou pokladů a mezi nimi už nachystaný voňavý koláč. Babička ani děda už mezi námi nejsou, koláč tak dělám já a i tak je stejně dobrý, jak si ho pamatuji...
RECEPT:
jablečná náplň
-------------------
nejdříve okrájíme jablka, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce s trochou vody, přidáme skořici a vanilkový cukr, povaříme dokud z jablek není skoro kaše, tu a tam kousky nerozvařených jablek nejsou na škodu. Necháme vystydnout, nebo do druhého dne odležet.
těsto
-------
20dkg hrubé mouky
20dkg hladké mouky
10dkg cukru } drobenka
20dkg hery
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
do drobenky přidáme 1 vejce a zpracujeme hladké těsto jako na cukroví
těsto rozpůlíme, vál posypeme hl. moukou a z 1 poloviny vyválíme plát o velikosti plechu na pečení
Vyválené těsto pomocí válečku, přeneseme na plech s pečícím papírem, poklademe směsí s jablek, vyválíme druhou půlku těsta a pomocí válečku zaklopíme směs.
Necháme pod utěrkou pár hodin zvlhnout. Ale vynikající i po vystydnutí... je to na Vás
DOBROU CHUŤ.... Vaše
Na to se tak krásně kouká! Perfektně naservírováno, hned bych okusila. A určitě i bezvadně chutná!
OdpovědětVymazatVypadá výtečně! A to puntíkaté nádobí - ááách, ta krása.
OdpovědětVymazatZuzko, tenhle tvůj peče moje mamka, takže pro děti je to taky babiččin :o)
OdpovědětVymazatJá dnes pekla taky jablečný, trochu jiný. Když jsou pečené s láskou, chutnají všechny.
Moc zdravím, Helena
Zuzí, vypadá úžasně!!!
OdpovědětVymazatkrásně nafoceno!
papa prima den ajka
Tak to je Zuzi pohádková dobrůtka - díky vyzkouším Hanka
OdpovědětVymazatDíky za recept na rychlý koláč. Takové mám nejraději.
OdpovědětVymazatMáš krásně sladěný servis s prostíráním.
Zuzanko vypadá božsky. I moje babička dělala takový, ale bohužel se mi po ní nedochovala žádná kuchařka. A protože si na něj pamatuji, dělám jakoby linecké a dovnitř štrůdlovou nádivku. Ale ten tvůj mi nedá a hned ho vyzkouším!
OdpovědětVymazatKrásný večer k vám a zítra prima neděli :-) Pa Eva z domácího štěstí
Zuzanko, moc děkuji za recept,přesně tento dělávala naše babička, ale bohužel recept se nezachoval.Hned ho ozkouším jen co dovezu jablíčka z chaty. Děkuji. Zuzana
OdpovědětVymazatMilá Zuzko, zrovna sklízíme jablíčka na zahrádce, tak se nechám inspirovat a vyzkouším receptík. Jako vždy moc pěkné fotečky, krásné nádobí. Já se zase zbláznila do červeného puntíku od GG. Hezký den Anny
OdpovědětVymazatZuzanko, tento koláč dělává moje maminečka.. je vlahý a lahodný, zbožńuju ho :-) snad ho nyní taky už udělám, když mám od Tebe recepis :-)) ještě se chci zeptat na barvu, jak máš natřené červené dveře. je to dostín červenohnědý nebo vyloženě červený? Děkuji Ti :-) a přeji krásné dny***
OdpovědětVymazatČERTÍKŮM SE SBÍHAJÍ SLINY :)
OdpovědětVymazatZuzi, koláček vypadá nádherně... hned si jdu opsat recept ... Marki
OdpovědětVymazatDobrý den Zuzano, obyčejně nepíšu žádné komentáře ale tohle prostě nemůžu nenapsat :-). Včera večer jsem si přečetla Váš recept a protože jsem měla doma hrušky a Váš recept se mi zdál dostatečně rychlý i na 7 měsíčního prcka, kterému rostou zoubky, tak jsem se do koláče hned pustila.... Moje 2,5 letá dcerka teda nemohla pořád pochopit, že nebudeme vykrajovat a nutně si žádala "vánoční" ale nakonec se zadařilo a koláč skončil v troubě. :-))) Prcek ráno vstává v 5:30, takže jsem hned natěšená vyzkoušela dobře uleželý koláč a..... NĚCO TAK DOBRÉHO JSEM SNAD JEŠTĚ NEJEDLA! jE NAPROSTO FAMÓZNÍ!!!!! Takže MOCKRÁT DĚKUJI ZA ÚŽASNÝ RECEPT! Dnes jedeme na rodinou sešlost, tak se už nemůžu dočkat až se tam s ním pochlubím. :-) Jediné s čím jsem měla problém, bylo přenést těsto válečkem na plech, tak jsem ho nakonec vyválela přímo na pečícím papíře a přenesla společně s papírem. ;-) Mějte se krásně! Máte úžasné bydlení, dívám se sem moc ráda a hledám inspiraci. :-) Eva
OdpovědětVymazatTaké ho moje prababička dělávala ale s malou úpravou na zůsob štrůdlu, (jablka osladit, posypat skořicí, rozinkami a ořechy). Je to velká mňamka. To bude prvné co letost upaču jakmile budou jablíčka
OdpovědětVymazatKrásný večer Zuzi,
OdpovědětVymazatděkuji za úžasný recept v sobotu hned upeču zahrada je plná jablíček a tak jsem ráda za každý recept a tvůj vapadá báječně.
Posílám spoustu pozdravů a krásný podzim Adéla.