Všechny Vás moc a moc zdravím,
kdo u nás byl, tak ví, že když projdeme celou zahradu, zákoutí, aťas, dílnu, probereme kde co, tak vždy skončíme u vaření. O víkendu jsme měli oslavu a pouť, tak jsem se snažila nafotit co šlo a napíši Vám u nás velmi oblíbené a jednoduché recepty. Jsou posbírané všude možně, nebo inspirované a dle chuti upravené.
začnu levandulovým sirupem, vím, že už jej hromada lidí zná i dělá, ale stále je Vás hodně, po tom co ji u nás ochutnáte, prosíte recept.
LEVANDULOVÝ SIRUP:
1kg bílého cukru (sirup bude krásně růžový, komu to je jedno, či žije zdravěji použije třtinový)
1,5- 1.7 l vroucí vody
1 na plátky nakrájený citron
šťáva ze 3 citrónů
100g květů levandule (plná miska o průměru 19cm a výšce 10cm
můžete použít kyselinu citrónovou, já nedávám, u nás se sirup snad vypařuje
Do velké sklenice od okurek vsypu cukr, zaliji vroucí vodou, rozmíchám, vhodím citron a vliji šťávu ze 3 citrónů, vsypu 100g levandulových květů, promíchám, přes hrdlo dám kapesník a zagumičkuji, nechávám 48h stát v kuchyni na lince a 1-2 promíchám. Nakonec přecedím a naliji do skleněných lahví a dám do ledničky.
BRUSKETY S RAJČATY A BAZALKOU
bagety, rohlíky, aj. šikmo krájené na plátky na chvilku vložíme do trouby, aby byly na povrchu, jak my říkáme chrumkavé, potřeme česnekem jako topinky, potřeme dle Vaší chuti - pomazánkovým máslem, gervais, rikottou aj.
Rajčátka překrojíme na půl, vybereme celý vnitřek, rajčata nakrájíme na velmi malinkaté kostičky, osolíme, opepříme bílým pepřem, přidáme nasekanou čerstvou bazalku, 2 lžíce oliv. oleje a promícháme. Klademe na potřené bagety.
CUKETA S KOPROVÝM PESTEM
koprové pesto
3 hrsti kopru
1 hrst petrželky
1 hrst neochucených kešu oříšků
sůl, pepř
4-5 lžic oliv. oleje
vše pomixujeme
cuketu neloupu, nevybírám semínka, překrojím podélně a nakrouhám na plátky. Na sádle oprásknu, zaliji vývarem, když nemáte stačí voda a sůl, přidám velkou polévkovou lžíci koprového pesta.
Vynikající příloha k masu, k bramborám, těstovinám, nebo jen tak, to miluji.
Tip. opečené bagety potřené tatarkou, dresinkem,... tato cuketa s pestem nahoru -luxusní...
RAJČATOVÝ SALÁT
rajčata, hrst čerstvé bazalky, mozzarella, sůl, pepř, olivový olej
vše pokrájíme, promícháme, kdo nemá rád nebo nemůže kyselé doporučuji
VANESSČINY oblíbené JEDNOHUBKY
přepůlené cherry rajčata, mini mozzarella, bazalkový list
vynikající též s
BALSAMICO PŘELIV
3 lžíce oliv. oleje
1 lžíce balsamica
1 str. česneku
1 jarní cibulka
6 lupenů bazalky
sůl, pepř
pomixujeme, vynikající i s následujícími tyčkami
PRŠUTOVÉ TYČKY
pršut
listové vyválené těsto
nakrájíme na 1,5cm proužky, poklademe pršutem, stočíme spirálky, potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a pečeme cca na 180°C 7-10min hlídáme
SLANÉ MINI KOLÁČKY
2 vyválená listová těsta
1 vykvrdlané vajíčko
1 plát potřeme vajíčkem a zaklopíme plátem druhým, do středu buď nožem nebo vykrajovátkem naznačíme čtverec, neprořízneme skrz!, kraje potřeme zbylým vajíček a do středu čtverečku kápneme rajčatovou směs (rajčatové pyré, česnek, sůl, pepř, bazalka)
pečeme při 200 °C cca 10min.
než se nám čtverečky upečou, připravíme si na ně pomazánku
potřebujeme
1 mascarpone
1 hrst strouhaného parmezánu
5 ks na jemno nakrájených sušených rajčat
1 hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř vše vyšleháme
směs lžičkou klademe na upečené čtverečky přidáme rajčata která zbyla z brusket a posypeme parmezánem
vynikající, okamžitě se po nich zaprášilo
MINI VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
ty popisovat nemusím, kdo si netroufá ty krabicové jsou naprosto spolehlivé. Věnečky jsem udělala klasické s krémem a polovinu na slano.
Věnečky dělám malinkaté.
VĚNEČKY S NIVOU
Ve vodní lázni rozpustím nivu, stáhnu z plamenu, nechám zchladnout, občas zamíchám. Vyšlehám šlehačku, kterou přidávám do nivy, vyšlehám. Nechám vychladit, lžičkou kladu na polovinu věnečku, přidám kousek sušeného rajčete a plátek okurky. Spojím párátkem.
DRESING
2 lžíce oliv. oleje
3 stroužky česneku
1 šálek smetany (šlehačky)
1/2 šálku parmezánu
1 lžička uzené papriky
sůl, pepř
vyšleháme
ZMRZLINY
první zmrzlina
120g mascarpone
220ml šlehačky
1/2 plechovky karamelového salka
2 nasekané tyčinky MARS ( můžete použít, jaké máte rádi)
vyšleháme šlehačku, přidáme ostatní ingredience, přelijeme do plastové nádoby a dáme na 4-5h mrazit
2 zmrzlina
250ml šlehačky
1 pol. lžíce karamelového salka
3 balení po 4ks sušenky OREO
vyšleháme šlehačku přidáme salko a 8 rozdrcených sušenek, přelijeme do plastové nádoby nahoru nasypeme 4 rozdrcené sušenky OREO a dáme na 4-5h mrazit.
DOBROU CHUŤ Vaše
Zuzanko,
OdpovědětVymazatteda to je super oslava,plná dobrého jídla, pití a stolování !
Určitě se nějakými recepty inspiruji!
Krásné letní dny!
Tomu říkám dokonalé letní hodování ;-) Rychlé neokoukané recepty,určitě mnohé vyzkouším.Moc děkuji za Váš blog,je pohlazením i inspirací.Mějte krásné letní dny plné pohody.H.
OdpovědětVymazatZuzí, Ty jsi neskutečná!
OdpovědětVymazatpapa a moc se těším. M
Ty pršutové tyčinky (nejen) vypadají báječně, na takové to domácí kousání. Děkuji za recepty a určitě je vyzkouším. Přeji hezké léto:)
OdpovědětVymazatA
Zuzanko, to je teda dobrůtek.Určitě některé z nich vyzkouším.
OdpovědětVymazatUžívej pohodového léta, pá Jana
Zuzko, u vás by mi chutnalo. některé dobroty dělám, u některých se moc ráda inspiruji.
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer a krásné léto! Helena
Zuzanko, nádhera. Hned bych si nabídla. Díky za recepty.
OdpovědětVymazatAhoj Zuzko,
OdpovědětVymazatto vše vypadá tak lákavě rozhodně něco zkusím.Děkuju:))))))Lenka