morkusovic česneky

morkusovic česneky

sobota 7. dubna 2012

Kterak na živý kvetoucí plot...

Přeji  poklidný předvelikonoční čas, Vám všem...
Je Vás hodně, které během celého roku, se ptáte na náš kvetoucí živý plot, co? jak? které,..atd..
Zkusím Vám zcela laicky napsat, jak na to.
2011

2010

2010


2009

2006

2006
   Nejdříve je potřeba připravit si záhon (cca 1m široký), je více způsobů, my jej zryly, vybraly drny, veškeré kořeny a uhrabaly. Můžete také postříkat nějakým travním hubičem např. Dominátorem, poté zhrabat zašlou trávu, zrýt a uhrabat.
   Kupte potřebnou délku černé netkané textilie, prodávají š. 160cm x 5m, nebo 160cm x 10m. ustříhne z celé délky 60cm, pač 1m šířky bohatě stačí. Položíte na celou dannou délku záhonu. U plotu necháte položené, k trávníku něčím zatížíte a oddělíte, aby Vám tam neprorůstal plevel a dalo se kolem sekat. My máme kameny a před kameny mám 10cm proužek postříkaný Dominátorem, tak to mám s plevelem na celou sezónu vyřešené.
    Rostliny prodávají se cca od velikosti 20- 70cm, jak který a dle toho jak je starý. Toho se nemusíte bát, že jsou třeba malé, narostou, až se budete divit.... Cena od 50-150-400Kč dle druhu a stáří rostliny.
   Keře se vysazují cca 50- 60cm od plotu a 1m od sebe, není to moc, oprvadu to během 3 let dooost zaroste, když to nedodržíte, může některý bujněji rostoucí keř, udusit jiný, nebo budete muset hodně prostříhávat. Kvetoucí keře mají výhodu, že rychle rostou a už první, max druhý rok kvetou. První až druhý rok nemusíte nestříhat, ale pak už ano, aby Vás nevystěhovaly. Náš plot je založen v roce 2006 a od té doby stříhám a stříhám,....
    Keře se vysazují cca od dubna- května, aby Vám krásně zakořenily, než bude léto, pak až v pozdním létě, aby stačily zakořenit než udeží mrazíky. Rozpočítáte si po 1m pruh, kam je budete sázet a vyříznete do textilie X (kříž), rozevřete a vyhloubíte potřebnou díru, k velikosti danného balu rostliny, (o kousek větší, než je stávající), vytahnete rostlinu z obalu, mailinko rozdrbete kořeny a zasadíte, jemně ušlapete okolo, takto postupujete až do konce. Jestli by byla hlína moc suchá, než vsadíte rostlinu, díru zalijete a počkáte, až se voda vsákne, stejně tak jestli se Vám rostlina bude zdát suchá, namočíte ji do vody a čekáte až přestanou na hladinu jezdit bublinky. Pak celou textilii zasypete mulčovací kůrou cena cca 75-100Kč za 75l pytel. Kůra zakrývá nevzhlednou textilii, drží vlhko na kořeny a zkrz textilii Vám nebude prorůstat plevel.





   Keře mám vysazené tak, aby stále nějaký kvetl, aby byl pohledově krásný, zajímavý jak květem, tak zbazvením listů.

První keř Potentilla fruticosa - mochna křovitá
žlutě kvetoucí-  květen až říjen, výška a šířka až 1,5 m

Druhý keř Salix integra 'Pendula' - vrba japonskánádherně růžové listy, výška 1,5-1,8 m

Třetí keř Kerria japonica- zákula japonská nádherné žluté bambulky, výšky až 2 m, rozkvétá  v dubnu a květnu

Čtvrtý keř Berberis thunbergii 'Red Chief' - dřišťál thunbergův
listy červeno fialové, výška 1,8 až 2,4 m, rozkvétá žlutě začátkem května

Pátý keř Deutzia scabra 'Pride of Rochester' - trojpuk
kvetou bíle od začátku června, výška 2m

Šestý keř Forsythia - zlatice
jarní žlutě kvetoucí, výška asi 2,5 m

Sedmý keř Cotinus coggygria 'Royal purple' - ruj vlasatá
můj nejoblíbenější, kvete chlupatými květními stopkami červen- červenec, výška 1,5-2m

Osmý keř Cornus alba - svída bílá
kvete bíle v květnu a má nádherné panašované listy

Devátý keř Spiraea x vanhouttei (BRIOT) ZAB. - tavolník van Houtteův
kvete z jara nádherně bíle,1,5 až 2 m vysoký

Desátý keř Weigela florida - vajgélie, zanice květnatá
nádherně růžově kvetoucí v květnu až červnu a na podzim znovu  2,5 až 3 m vysoký

Jedenáctý keř Exochorda x macrantha 'The Bridge' - hroznovec
kvete nádherně bíle- květen

Dvanáctý keř Physocarpus opulifolius 'Lady in Red®' - tavola kalinolistá
listy červeno-vínové barvy, kvete růžově, výška až 3m

Snad jsem Vám alespoň torchu pomohla, všechny keře jsou velice nenáročné, snadno dostupné v každém kvalitním zahradnictví.
Máme nachystaný záhon pro další kvetoucí živý plot, je 16m dlouhý a bude navazovat na již stávající, tak vybírám nové rostliny, které ještě nemám a jsou opět nějak zajímavé. Jak bude hotovo napíši další "seznam".


             Krásné velikonoce Vám všem Zuzka morkusovic












 

15 komentářů:

  1. super vyčerpávající článek

    OdpovědětVymazat
  2. Zuzi,živý plot jsem okoukla u vás na mmb,moooc se mi líbil.Zatím mám pidi keříky a těším se až vyrostou a trošku budou vidět:-)
    Krásné fotky a nádherně popsané.Zdravím a přeji krásné pohodové velikonoce

    OdpovědětVymazat
  3. Zuzko, děkuji za super tip na keře do živého plotu...Právě jsme ve fázi příprav jednoho takového na naší zahradě... nějakou představu o výběru keřů jsem už sice měla, ale po přečtení článku určitě doplním o další vybrané kousky :-) Moc díky a krásné Velikonoce přeji Anička

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásné!!!!Už se těším u nás až to poroste,keříky jsem sázela opravdu jen větvičky neboť 150 keřů do živého plotu za ceny v zahradnictvích byli nemyslitelné,tak jsem je nakoupila přímo v lesoškolce.Mám v nich spíš jedlé původní keře, nebot se snažím o permakulturní zahradu:-)))Závidím to jaro,u nás dnes napadl sníh takže místo velikonoc to tu vypadá jak na vánoce.Krásné Velikonoce a bohatou pomlázku a mnoho krásných fotek nejen ze zahrádky:-)))Lucka

    OdpovědětVymazat
  5. Zuzí, přeji Ti krásné a pohodové svátky jara.
    Hezký návod na živý plot. Taky ho máme a zrovna letos se chystám na další.Pa páááá L.

    OdpovědětVymazat
  6. Zuzí, výstižný návod!!! To musí být pohádka,když to kvete, sluníčko svítí,... jakpak často v ní lenošíš :-)?
    Klidné Velikonoce.

    OdpovědětVymazat
  7. Zuzi, je to proste nádhera. Určite využijem Tvoje super informácie u seba doma. Andrea

    OdpovědětVymazat
  8. no to je užasné--nádhera :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Zuzko,
    moc děkuji za tvoje odborné a podrobné rady :-)
    Moc jsi mi pomohla !

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, vím, že už je to starý návod, ale velice inspirativní. Chtěla bych také takový dlouhý záhonek. Prosím, mám dotaz - je lepší netkaná nebo tkaná textilie??? Děkuji a přeji krásný den. Iva S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi moc Vás zdravím,
      stále tam mám tu původní netkanou textilii, a je stále v naprostém pořádku jen každoročně doplním kůru. Záleží jestli třeba máte v zahradě nějaký vytrvalý či invazivní plevel, tak bych použila tu silnější, ale jinak není potřeba. Dnes už bych nesázela zákulu, šíří se. Mějte se krásně Zmorkusovic

      Vymazat
  11. Vybiram nuzky na zivy plot a nemohu se rozhodnout. Zatim u me vitezi tyto - https://www.naradi-vesely.cz/nuzky-na-zivy-plot-ahs-36-v.html myslite si, ze jsou dobre? Mate s nimi nekdo zkusenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Vás zdravím,
      já používám zahradnické nůžky na kvetoucí plot, každý stříhám v různou dobu (po odkvětu) či omlazovací řez. Na tvarované ploty a koule buxusu, ptačího zobu ruční používám nůžky na ovce, na větší větve pákovky.
      Mějte se Zmorkusovic

      Vymazat
  12. My jsme si vybrali klasické pletivo od http://www.amstor.cz/ , nechali jsme to celé na této firmě i včetně montáže a vše proběhlo naprosto bez problému, teď jen zasadit stromky podél plotu a bude to dokonalé

    OdpovědětVymazat
  13. To je nádhera, když zahrada tak hezky kvete :-) . My máme kolem zahrady natažené klasické poplastované pletivo a u něj nasázený obyčejný živý plot, který nekvete. V zahradě mám ale spoustu jiných kytek, které to doženou za plot, takže o barevnou zahradu v žádném případě nepřicházím :-) .

    OdpovědětVymazat