morkusovic česneky

morkusovic česneky

středa 5. července 2017

DIY neb jak si svépomocí postavit stylový zahradní skleník

   Všechny Vás moc a moc zdravím,
třeba jste na tom jako my, že by jste chtěli zahradní skleník, který by byl nejen funkční, ale také stylový ve vikoriánském stylu, alespoň trochu. Bohužel na našem trhnu nic podobného není, vlastně přeci jeden je, ale dát za viktoriánský skleník několik set tisíc není nic pro našinec.
   Budu se snažit vše zdokumentovat, popsat, nafotit i ocenit. Kdyby někdo chtěl odkaz na konkrétní obchod kde bylo co koupeno, neb mi písne na mail.
  V době mé zdravotní neschopnosti, jsem začla brouzdat po netu a hledat. První nápad stará okna, jenže sežeňte ta správná okna, tak nápad padl. Druhý nápad dvojskla bez rámu, obyčejná či druhou jakost, byla reálná, ale celková cena za 1 sklo 50x140cm cca 3200Kč bez DPH se mi též nepozdával, bude to přeci jen skleník. Mamka povídá "tak tam dejte polykarbonát" já že chci, aby byl čirý jako sklo, tak mi to nedalo a zase jsem hledala na netu, našla jsem to pravé čirý plný polykarbonát s UV velice odolný, paráda, úkol splněn a práce mohly začít.
   Mezi tím najít ty správné dveře, nakonec jsem je našla na aukru, 2m vysoké a 90cm široké, zbavené původního nátěru. Dál jsem hledala nějaké 1 či 2 okna, která by byla větrací, našla jsem bazarová, bez nátěru, nevyzvednutá objednávka, 2 stejná 60x 90cm za 1600Kč a k nim nesmí chybět automatický otvírač okna skleníku 1ks 458Kč- máme 2ks



krok 1
nachystání terénu, rozměření, vykopání základů, bednění, beton




krok 2.
sehnání zedníka, pokud si netroufáte či nemáte čas
náš skleník má 3x2m a bylo potřeba 190 cihel (naše jsou z bouračky, líbí se mi ta nerovnost, různobarevnost)jinak cena cihly od 4Kč/ks, 12 pytlů zdící malty (1pytel 25kg cca 67Kč) vodu.
My máme, dá se říct, dvorního zedníka, vlastně u nás za těch 10 let stavěl všechno, je moc šikovný a můžeme se na něj absolutně spolehnout. Celou základnu postavil za 2 dny s kompletním vnějším vyspárováním. Cena zedník 2000Kč






krok 3
úprava terénu, recyklace cihel, starých dlaždic, víka od kanálu, zbytek štěrku ze dvora, vykopání schodu do skleníku, aby se člověk nemusel plazit po zemi. Nu a já už tam dala tu lavičku, kterou jsem tam viděla, ještě než celá realizace začala, dnes už jsme na ní seděli, nádhera a ten klid....


krok 4
stavba vlastní kostry ze dřeva
hoblované hranoly 4x4cm délka 3m - 27kusů s dopravou 2455Kč
speciální TK vruty do dřeva 146Kč
naklepávací šrouby s hmoždinkou 20ks 60Kč














   krok 5 -nátěr

     krok 6
nákup celých desek čirého polykarbonátu o síle 3mm a oboustranným UV 2,05x2,03m cca        549Kč/m2 (na fotce s ochrannou fólií) lehce bruskou s diamantovým kotoučem nařežete na potřebné rozměry, je zbytečné si je za peníze nechat řezat od firmy, jde to opravdu lehce.
My potřebovaly 6desek. Desky prodávají v různých rozměrech i tloušťkách, můžete si tak vybrat dle potřeby a dobrého propočtu, aby byl co nejmenší odpad. cena cca 12tis
    Desky polykarbonátu drží z jedné strany vnitřními rohovými lištami, z venku krycími a v krajích        venkovními rohovými lištami, všechny lišty jednoduše "přistřílené" nastřelovačkou do dřeva.















 Krásné léto všem Vaše


17 komentářů:

  1. SUper výsledek, po dosti náročné, i když věřím, že zábavné, práci :-) Ty staré cihly se mi na tom líbí nejvíce :-) :-) Krásné léto, Ivana.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný skleník ... skvěle zapadá... Ať dobře slouží!

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera!!!! to je môj sen....celá Vaša záhrada je môj sen...ozaj,kedy budú fotky zo záhrady vo svahu? Majte sa pekne,veľa zdravíčka!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Zuzi, boží !!!! Děkuji za návod .... přeposílám Ježíškovi !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, přesně takový mám slíbený za narození dcerky (dcerka už bude mít 6 let :-)), vlastně by to šlo i jako přístavba k domu - tzv. viktorianská zimní zahrada, což by se mi taky moc líbilo. Děkuji za návod, ukládám na "wish list" :-), hezký víkend. Dana

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera! ..nic víc netřeba psát


    papa ByGabra

    http://www.bygabra.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je naprostá nádhera !!! Smekám pomyslný klobouk dolů:):)

    OdpovědětVymazat
  8. To je nádhera, dokonalé, to jsem neměla vidět, nikdy si nepořídím obyč skleník :-( Těším se na druhý díl.
    Krásné léto
    Linda

    OdpovědětVymazat
  9. Slovy nepopsatelné, na toto jsme u Vás zvyklí, jste velmi šikovní, zruční, uchvancancující, DĚKUJI za Váš drahocenný čas, který nám věnujete.
    Lída

    OdpovědětVymazat
  10. Je tak nádherný , že začínám přemýšlet, jestli by ten můj nešel alespoň trochu vyšperkovat.
    Doufám, že úroda už je a veliká. Iveta

    OdpovědětVymazat
  11. Zuzko zdravím Vás. :-) Je super, že sdílíte popis, a fotky na tak skvělé typy. Skleník je krásný a moc se těším na další pokračování. Jste šikovní, co si všechno zvládnete udělat sami. Je moc hezké, když i skleník zdobí zahradu a není to jen sice využitá ale ,,opičárna´´. Jinak věšák na prádlo je taky super! My domeček teprve stavíme ale doufám, že do budoucna v průběhu dalších let se u Vás inspiruji na tak skvělé výtvory :-) Krásné ještě poslední letní dny přeji a co nejvíce sluníčka do zásoby na zimu :-)

    OdpovědětVymazat
  12. fantastická práce ♥...a závidím!!♥.Míša

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to je paráda, výborný nápad a super realizácia, aj s popisom. Nech to tam rastie a prekvitá!
    L

    OdpovědětVymazat
  14. Super práce, taky jsme na jaře stavěli skleník jen o dost větší. Dokonce sme si museli pořídit i takovy vychytavky na přepravu skel. Jinak úroda byla kvalitní a na jaře se těšíme na další výsadbu :)

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravim, super prace, jste sikovni, je to moc krasne. Taky nad necim takovym uvazuju. Jen se chci zeptat jak je to s zivotnosti? Netrpi to drevo ve vlhku? Cim jste to natirali, nebo jste to i necim napousteli proti vlhkosti? Muzete to po tech dvou letech zhodnotit? Diky

    OdpovědětVymazat
  16. Díky za sdílení. Inspirativní...

    OdpovědětVymazat
  17. Obdivuji...nádherné!!👋🌞🌷

    OdpovědětVymazat