morkusovic česneky

morkusovic česneky

sobota 25. května 2013

zahrada pokračování

   Moc moc zdravím a děkuji za slova chvály, jste zlatíčka
nejdříve odpovím na Vámi často kladené otázky.
- DOMEČEK je natřen barvou Bondex- odstín šedostříbrná matná, co je bílé je Sokrates pololesk
- BOHYŠKY (hosty) ty které jsou v nádobách, jsou tam už několik let, nehnojím, jen zalévám, v nádobách jsou menší druhy bohyšek, na zimu neuklízím, po ostříhání listů, z estetických důvodů, nahoru nasypu šišky, nebo  jakkoliv dle materiálu  nazdobím. Pravidelně na ně celou zimu dávám po hrstech sníh. To proto, že jsou v místě, kde na ně vůbec neprší ani nesněží, aby mi neuschly.
- CESTU, kterou jsme dodělali, je z 2x pálených cihel, textilie kvůli případnému plevelu, cihly jsou pokládány do písku, spáry- křemičitý písek. V mozaice pod sezením, stejný postup, mezery vysypány 0,4mm oblázky.
- VYSOKÉ ZELENINOVÉ ZÁHONY ze starých prken "bedna" bez dna, v. 50cm, na dně textilie, písek, pak hlína, na jaře vždy vmíchám granulované "slepičáky". Výhoda vysokých záhonů, nebolí záda, není tam plevel a slimáci tam nelezou, a je to takové uklizené..chi chi
Každý rok nějaký nový vysoký záhon přibude. Nějak toho pěstujeme čím dál víc.....
- HORTENZIE- ty co jsou v hlíně, dle počasí do "zmrzlých" jsou zakryté jehličnatými větvemi- v zimě kvůli mrazu a v brzkém jaře chrání proti spálení od sluníčka. Ty co mám trvale v květináčích zabalím do silného zahradního filcu a přenesu na dvůr ke zdi, je to tam více chráněné, než na zahradě. Do místností neuklízím.
- ČISTÉ KAMENNÉ LEMY kolem záhonů a všude, vždy na jaře postříkám Dominátorem a mám celý rok pokoj
Kdyby Vás ještě něco zajímalo, ptejte se, ráda odpovím.


   Dnes jsme dodělali cestu z cihel, mozaiku pod sezením a předpřipravili pruh podél cesty na levanduli a šantu. Ještě až vše zasadím, mrknu, či by tam mohly být zakomponovány nějaké popínavky. Ještě se uvidí, musím to vidět, zda to bude to ono. Nevím jak u Vás, ale letos díky chladnějšímu a upršenému počasí, roste vše do neuvěřitelných velikostí, bohyšky jsou obří a nemluvě o listech tříprsťáku, mé obě ruce jsou menší než lupeny.

















13 komentářů:

  1. Takova nadhera.Snad se jednou dostanu taky tak daleko.

    Pekny vecer
    Radana

    OdpovědětVymazat
  2. Zuzi, krásně jste to dodělali.A víš co já miluji na tvé zahradě? Tvoji dílnu a kamenné zdi. Chci zahradní domek a mám představu o kombinaci kamene a dřeva. A co se týká Šanty, mám ji ráda . Kvete pořád krásně. Krásný večer Věra

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Zuzko, krása, krása, taky bych už chtěla mít takhle vzrostlou zahradu! Tak teď už jen to slunce a teplo ať se užije to sezení! Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  4. No páni, ta cesta je strašně moc zajímavá. A rostliny fantastické, ale to i vše ostatní! Gratuluji k takové nádheře.

    OdpovědětVymazat
  5. Zuzko, zahradu máte teda parádní...nádhera.
    Snad se také jednou dopracuji k takové kráse :-) Anna

    OdpovědětVymazat
  6. Zuzanko, moooc děkuji za dnešní post a tipy a rady :) A ty fotky... mohu se na ně dívat pořád :) Máte nádhernou zahrádku! Mějte krásnou neděli (i když počasí tomu moc nepřeje), Jola

    OdpovědětVymazat
  7. Zuzi nádhera...domeček i ta cesta...hned jak bude čas tak se musím zastavit a pokochat osobně.

    OdpovědětVymazat
  8. Zuzanko,tady je vidět poctivá práce a dřina,ale stojí to za to.Jsi moje velká inspirace,ale takhle doladit,nevim,nevim,jestli se mi to někdy podaří.Potřebovala bych tvoji hlavu s nápady :-)je u tebe moc krásně.Věra.

    OdpovědětVymazat
  9. Zuzanko, já si tě pozvu k nám a musíš mi taky poradit co s tou mojí zahradou. Ty prostě koukneš a vidíš, co by kde slušelo, máš obrovskej cit a pokladnici nápadů. Prostě si tě k nám na zahradu unesu a nepustím.... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Zuzi, nádherná zahrada a všechna zákoutíčka ... Krásný týden, Maru

    OdpovědětVymazat
  11. Díky moc za procházku tvou krásnou zahradou. Je radost mít možnost nakouknout.

    OdpovědětVymazat
  12. Zuzi, zahrada je nádherná. Ty cihly jsou překrásný, to jste si nechávali 2X pálit speciálně nebo se tak už kupují? Já se k Vám chodím taky inspirivat, ale nevím nevím, kdy budeme aspoň z části tam jak Vy. Ale s tím pěstováním to máme stejné, vyvýšených záhonů stále přibývá, jsou super. Krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  13. Zuzi, to je kráááása .... mákli jste si teda hezky, ale výsledek fakt stojí za to ..... Marki

    OdpovědětVymazat