morkusovic česneky

morkusovic česneky

neděle 20. března 2016

zeleninová zahrada

   Všechny Vás po delší době moc a moc zdravím,
jaro se pomalu blíží, tak jsme předělali zeleninovou část naší zahrady. Přešli jsme z dřevěných záhonů na betonové s imitací dřeva, stejná řada jak máme dlažbu u vchodu. (beton brož- tvář dřeva)
Záhony jsou hodně velké. Pro ty se chystají na něco podobného, na dně záhonů je štěrk, na něm textilie, hlína, granulované slepičí hnojivo. Vanička má na dně díry, štěrk, hlína a též slepičáky, v nich budou jahody a česnek. Ještě lovím další vaničky snad se brzy zadaří.....











14 komentářů:

  1. Zuzko, myslím, že je to skvělý nápad. O vyvýšených dřevěných zeleninových záhoncích už nějakou dobu uvažuji, to co však bránilo jejich realizaci stálo na tom, že jsem neměla v okolí či mezi známými nikoho, kdo by měl s nimi zkušenosti delší dobu. Zajímalo by mě, jak dlouho třeba vydrželo dřevo na zahradě vám,než jste se rozhodli pro betonovou napodobeninu? Myslím si, že ačkoliv člověk vnitřek dřevěných ohrádek vyloží nepropustnou folií, tak i přesto dřevo vydrží tak 3-4 sezóny maximálně. Nebo máš jinou osobní zkušenost? Díky za sdílení zkušenosti a přeji bohatou úrodu v nových záhoncích :-) A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme ty nejlepší zkušenosti s vysokými záhony, už bych neměnila. Ty dřevěné vydržely 2-4 sezóny. Betonové budou na věky. Ještě jsme do hlíny přidávali perlit, aby záhony nevysychaly. Zelenině se v nich daří, jediné čemu se u nás nedaří jsou papriky. Zm

      Vymazat
    2. Zuzko, díky za odpověď. Ta s těmi dřevěnými jsme to doma hádali dobře... Betonové napadobeniny by však mohly být zajímavou alternativou, která něco vydrží. Krásné Velikonoce A.

      Vymazat
  2. Zuzko, máte to nádherné a inspirativní. Děkuji :) Jolana

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera. Už dlouho uvažuji nad tímto typem záhonu. Hlavně z duvodu malé zahrádky a přítomnosti pejska.

    Jste moc šikovná. Přeji pěkný první jarní den :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zuzi, záhony vypadají nádherně.
    IVA

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer Zuzi,záhony vypadají skvěle.Stále víc a víc mne tento typ záhnů láká.Kde se dají sehnat?Děkuji Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. Máte to nádherné, Zuzí. My zatím máme ty dřevěné a trnu, jak dlouho ještě vydrží ... představa předělávání mě trochu děsí.
    Ale bude to nevyhnutelné, tak díky za tip do budoucnosti.
    pa a užívej bohatou úrodu bez přítomnosti slimáků :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Zuzko, snad to nebude zní divně nebo blbě, ALE! nedávno jsem přítelovi kreslila "plán", jak si přeji mít zahrádku a záhonky, aby pochopil, co mi má "zlouct":D Jednímm slovem, ted místo plánku mohu vytisknout (s dovolením:D) tvou fotečku zahrádky, protože je to přesně to, co jsem se snažila marně nakreslit:DD Je to nádhera, přesně moje gusto, praktické, krásné a jistě bude hodně "roditelné":D Děkuju moc za inspiraci i tip, ačkoli zahrádka u nás bude muset ještě nějaký rok počkat:( aspoň budu k tobě chodit nadále pro zahradní inspiraci a těšit se, že snad jednou bude i u nás v Zálesíčku :-)
    Měj krásný den,
    pa,
    Lucka

    OdpovědětVymazat
  8. Zuzi, my máme zatím vyvýšené dřevěné, máme je pátý rok a jsme nadmíru spokojení. mně se moc líbí to vaše obsypání kamínkama. a po vaničce taky toužím, ale zatím si, bohužel, cestu ke mně nenašla.
    Majka

    OdpovědětVymazat
  9. Zuzi, tak si představuji zahrádku na chatě. Už to vidím, jen tam zatím místo záhonů je složený stavební materiál.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je bomba nápad, ale ta cena-děs. Určitě se to ale vyplatí.

    OdpovědětVymazat
  11. Zuzko, můžu se zeptat? Vaše záhonky mají na výšku 30cm? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dříve jsme měli ze dřeva v. 45cm, ale i tyto jsou dostačující, jsme maximálně spokojení Zm

      Vymazat